Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek

Speech balloon containing an English flag

Slumpad titel

Bokframsida

Visa fler böcker.

QRAB:s #queerhistoriska_luckor

En julkalender/önskelista med sådant som inte (än) finns i QRAB:s samlingar.

Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek har nu funnits i ett år - och våra samlingar växer hela tiden. Den queera historien är oändlig, och det mesta kommer aldrig att hamna i våra hyllor. Men några luckor skulle vi bli glada om vi kunde täppa till.

Sällsynta böcker, bortglömda broschyrer, hemmagjorda plakat, stencilerade tidskrifter eller gamla skivor - allt kan få ett hem hos QRAB och du får gärna hjälpa till!

Varje dag fram till jul presenterar vi här något som vi saknar och gärna tar emot. Kanske har du någon av luckorna hemma hos dig? Eller så kan du hålla utkik på loppisar och fråga dina queerkompisar. Och de bästa gåvorna är ju ofta de en inte visste att en önskade sig, så andra bidrag till QRAB:s samlingar är också mycket välkomna!

Kontakta arkiv@qrab.org om du vill lämna in något.

1

ACT UP-plakat och t-shirt

Vår första lucka uppmärksammar Världsaidsdagen och ACT UP Stockholms första (och enda) aktion.

AIDS Coalition to Unleash Power - ACT UP - startade i New York 1987 för att genom direkt aktion kämpa för personer med aids. Lokalavdelningar dök snabbt upp på andra ställen, främst i USA, men även i London, Paris, Dortmund - och Stockholm.

På bilden syns aktivister utanför Aids-delegationens kontor i Stockholm under en aktion 1 oktober 1991. Mer om aktionen går att läsa i ett par artiklar från tiden på www.qx.se.

Nu undrar vi om någon har kvar de plakat och t-shirts som användes under aktionen?

2

Lila perspektiv

"Vad är det för likhet mellan Greta Garbo och Lila Perspektiv? Båda har svårt att komma ut." Så skämtades det i ett nummer av den lesbiskfeministiska tidskriften Lila Perspektiv, som kom ut - oregelbundet - med tre nummer 1981-1984.

Fylld av allt från artiklar om hur en händig kvinna lagar en toalett till tecknade serier om lesbiskt liv var den ett viktigt forum för den svenska lesbiska rörelsen. På bilden syns omslaget till det allra första numret, bevarat på Göteborgs Universitetsbibliotek.

Har du något nummer hemma som du kan tänka dig att dela med dig av?

3

Det tredie køn

Magnus Hirschfeld (1868-1935) var en av de stora pionjärerna inom kampen för queera rättigheter - även om han använde delvis andra termer.

1910 "uppfann" han ordet transvestit, som ju hängt kvar i språkmedvetandet. Färre är det nog idag som talar om urningar, sexuella mellanformer eller psykosexuell hermafroditism. Och nämner någon idag ett tredje kön handlar det oftast om juridik kring ickebinära personer. På Magnus tid användes begreppet det tredje könet både om kvinnosakskvinnor, transpersoner och homosexuella i en salig röra.

I QRAB:s samlingar finns många av Magnus tyska originalverk, men vi saknar den här danska översättningen från 1928 - Det tredie køn. Som tur är finns den digitaliserad på www.transvide.dk, men vill du donera ett fysiskt exemplar tackar vi inte nej!

4

Banderoller

Det är en svår konst att göra en bra banderoll - färg, material, budskap, aerodynamik, allt måste fungera. Men vad blir det av banderollen när demonstrationen är över?

I dagens lucka har vi ett kollage av queera banderoller, från de stockholmska frigörelseveckornas "Kamp mot fascism, rasism, sexuellt förtryck" (troligtvis 1982), och "Homosexuell frigörelse - även i Vätterbygden" (1983) till de göteborgska "Flata - once you try it you can't deny it!" (troligtvis 2005) och "Queerkids - kön är ljug" (troligtvis 2005).

Kanske ligger de nu i påsar i garderober någonstans. Skulle det inte vara roligare om de - och andra banderoller - fanns med i QRAB:s samlingar?

5

Finns det en framkomlig väg?

Läkaren Ada Nilsson (1872-1964) levde sitt långa liv i den svenska kvinnorörelsens mitt, inte minst genom sitt engagemang i Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad.

Att hon dessutom kallades "gosse-tös" under sin studenttid, hade flera lesbiska kärleksrelationer och var både författaren Selma Lagerlöfs och sovjetambassadören Alexandra Kollontays gynekolog gör henne inte mindre intressant.

Dagens queerhistoriska lucka fyller vi med en efterlysning av en liten broschyr: Finns det en framkomlig väg? : reflexioner med anledning av den homosexuella prostitutionen. Texten skrev Ada under den uppblommande moralpaniken i samband med Kejneaffären och den gavs ut som en bilaga till Fogelstadförbundets tidning i mars 1951.

Vill någon donera ett exemplar till QRAB blir vi mycket glada!

6

Lotus : en berättelse om kärlek

Idag kan de som vill fira Finlands självständighetsdag och QRAB efterlyser vad som kallats den första finska lesbiska romanen: Nalle Valtialas bok Lotus : en berättelse om kärlek från 1973.

Boken, som gavs ut på svenska, skildrar två kvinnor som med sin lilla son hyr ett hus i ett inskränkt villaområde. Nalle hade redan tidigare visat sig som en socialt engagerad författare - 1969 skrev han till exempel en ”miljövårdskabaré”.

De svenska recensenterna verkar dock ha förväntat sig något annat av en lesbisk roman - i Aftonbladet menade man att boken i och för sig behandlade viktiga frågor, men ”som bidrag till svensk erotisk litteratur är den inte något att rekommendera”.

Har du boken? Vill du i så fall skänka den till QRAB:s bibliotek?

7

Feminform

Torsdagen den 17:e november 1966 träffades tio personer på restaurang Fjädern i Stockholm för att bilda föreningen FPE-NE (Full Personality Expression - Northern Europe). Föreningen ville samla transvestiter i de nordiska länderna, efter mönster från USA där en av grundarna träffat Virginia Prince som startade en motsvarande organisation 1961.

FPE-NE:s medlemstidning Feminform gavs ut i 166 nummer från 1966 till 2002. Här på bilden syns jubileumsnumret 100 från september 1985, bevarat på Göteborgs universitetbibliotek.

Medlemstidningar kan ofta ge en spännande bild av både enskilda personer, bredare rörelser och det allmänna samhällsklimatet. Därför skulle vi bli väldigt glada om någon har en Feminform-svit - eller bara enstaka nummer - att lämna till QRAB. Särskilt intressanta är numren 1-94, som inte verkar finnas på något bibliotek i världen.

8

Några ord om homosexualitet...

Om det var någon i Göteborg som under 1900-talets första år kände sig lite för homosexuell kunde den boka ett besök hos läkaren Emanuel af Geijerstam. På hans mottagning erbjöds hypnotisk behandling för (eller rättare sagt mot) "abnorm sexualkänsla".

Dagens queerhistoriska lucka i QRAB:s hyllor hittar vi där häftet Några ord om homosexualitet från psykoanalytisk synpunkt skulle ha stått. Texten baseras på ett föredrag Emanuel höll för Göteborgs läkaresällskap 10 november 1915, och publicerades i Allmänna svenska läkaretidningen för att sedan också tryckas upp som ett separat litet häfte.

Texten finns digitaliserad (runeberg.org), men det är något speciellt att också kunna bläddra i gammalt papper. Så hittar du häftet hemma i bokhyllan eller på någon loppis får du gärna skänka det till QRAB!

9

En kvinnas älskarinna

När den queera litteraturhistorien skrivs brukar inte sällan redan berömda författarskap lyftas fram: Oscar Wilde, Gertrude Stein, Marcel Proust, Sapfo... Men det har funnits en rik undervegetation också, inte minst inom den mindre väl ansedda litteraturen. Efter andra världskriget var en av Sveriges flitigaste författare av homosnusk Nils Hallbeck.

I QRAB:s hyllor finns redan några av hans titlar: Trånga jeans, Het hud, Lust och längtan, Älska och dö, Grabb på glid... Men hans försök till lesbisk erotik fattas oss. Boken heter En kvinnas älskarinna och om den vet vi inte så mycket mer än det som står i Svenskt författarlexikon på bilden här.

Har du läst boken får du gärna berätta om den är bra - och vill du lämna den vidare, lämna till QRAB.

10

Banderoller

Om banderoller, som vi såg i lucka 4, kan vara komplicerade saker är plakat lite enklare - allt som behövs är en bit kartong och en penna. Men hamnar de i wellpappåtervinningen sedan?

I kollaget i dagens lucka syns ett gäng plakat från den allra första svenska demonstrationen för homosexuellas rättigheter, som hölls i Örebro 15 maj 1971. Då var parollerna bland annat "Homosex är mänskligt", "Gay power" och "Alla har lika värde". På ett plakat från Göteborg 2016 står det "Hjälper pridepolisen till att deportera hbtq-flyktingar?", och samma år kunde en se "Black trans lives matter" i Stockholms prideparad.

Har du kvar något plakat du demonstrerat med? Om du inte tror att det kommer att behövas igen tar QRAB gärna emot det för framtida förvaring!

11

Charlie

Birgitta Stenberg kallade boken i dagens lucka "den svenska motsvarigheten till Ensamhetens brunn", Radclyffe Halls butchklassiker från 1928. Den svenska boken, skriven av Margareta Suber, heter kort och gott Charlie, liksom dess lesbiska huvudkaraktär.

När Charlie gavs ut 1932 väckte den inte riktigt samma skandal som Radclyffes bok gjort i England några år tidigare. Romanen fick positiva recensioner och sålde bra. Att exemplaret på bilden här, som finns på Göteborgs universitetsbibliotek, ändå har en stämpel från Justitiedepartementet antyder i och för sig att myndigheterna kan ha varit lite skeptiska, men någon censur blev det aldrig tal om.

I QRAB:s samlingar finns Normal förlags återutgivna version från 2005, men originalupplagan är sällsynt - kanske lästes exemplaren sönder av ivriga queers... Dyker den upp någonstans får du gärna ha QRAB i åtanke!

12

Two women

Igår efterlyste vi Margareta Subers debutroman Charlie, och det gör vi idag också - fast den engelska översättningen. Då är titeln Two women och tryckåret 1934.

I Two women ingår förutom Charlie också översättningen av Margaretas andra roman, Ett helsicke för en man, ett heterosexuellt äktenskapsdrama som på engelska går under titeln Pauline - vilket alltså gör samlingstiteln begriplig. Översättningen gjordes av Paula Wiking, Londonkorrespondent för den kommunistiska dagstidningen Ny Dag.

Bilden av omslaget som syns här kommer från ett antikvariat i Connecticut, där boken går att köpa för 2000 dollar. Så mycket räknar vi inte med att någon QRAB-sympatisör ska lägga ut för att köpa boken åt oss, men det kan ju inte vara det enda exemplaret som finns kvar. Om du hittar den och vill bidra till den queera allmännyttan så skulle vi bli glada av en donation!

13

Lesbisk lucia

Under 2000-talets första årtionde förgyllde Lesbiska Högtidskören Tribaderna Göteborg (och valda delar av den övriga världen) med sin skönsång där de skrivit om texterna till klassiska sommar- och vintersånger, så att de handlade om sådant som en vänlig flatas andedräkt eller mens över sjö och strand.

Några snuttar ur ett framträdande vid Kvinnofolkhögskolans 25-års jubileum 2010 går att ta del av på www.youtube.com. LHK Tribaderna spelade in två skivor: Lesbisk Lucia och Lesbisk sommar. Men hos QRAB finns bara sommarskivan - kan du göra vår samling komplett med lucialåtarna?

14

Dagböcker

Inte all queerkamp sker på gatan, med demonstrationer och slagord. Queerkamp kan också vara att formulera nya tankar, bearbeta trauman och fantisera. Queerkamp kan vara att ha hemliga ord och en plats för sig själv. Därför efterlyser vi idag dagböcker.

En som skrev utförliga dagböcker var Anne Lister, som levde i England 1791 till 1840. Anne skrev om vänner och väder, vardagsliv och världspolitik. Men stora delar av dagböckerna är skrivna med kod, och där döljer sig berättelser om hennes många lesbiska kärleksrelationer, noteringar om hur ofta hon onanerade och vilka taktiker som fungerade bäst för att förföra gifta kvinnor. På bilden här syns anteckningar från januari 1819, med delar av texten skriven i den blandning av astrologiska tecken, grekiska bokstäver och matematiska symboler som utgjorde den hemliga koden. De 26 volymerna förvaras numera i ett arkiv i Halifax, som kommer att publicera dem digitalt för allmän beskådan runt årsskiftet. Håll koll på www.wyjs.org.uk och se gärna Gentleman Jack, den tv-serie om Anne som också kommer nästa år.

Har du själv skrivit dagböcker? Det är inte alltid en vill att andra ska läsa dem, men det går bra att skänka material till QRAB med begränsningar som att det inte får bli tillgängligt förrän efter ett visst antal år, eller bara läsas av forskare och citeras anonymiserat. Hör gärna av dig om du vill att någon om 200 år ska kunna ta del av dina innersta tankar!

15

Vidi

Den göteborgska boulevardtidningen Vidi var på 1920-talet en av landets hätskaste antisemitiska publikationer, och det var rätt vanligt även med antihomosexuella utfall. Under rubriken "En homosexuell pesthärd i Partille" gick det till exempel att läsa en målande beskrivning av hur Vidis redaktör tillsammans med sex kumpaner gör en våldsam razzia mot en queerfest hos bröderna Karlsson i Ugglum.

Men hetsandet stod inte oemotsagt: den 15 december 1920 publicerades delar av ett brev från signaturen Konstnär, som ryckte ut till de homosexuellas försvar - och även passade på att meddela sina egna amorösa preferenser. Som syns i stycket på bilden här menar skribenten att "den verkligt homosexuelle mannen [...] står bra mycket högre i intellektuellt afseende än den heterosexuelle", och att han själv har ett "mycket fördelaktigt utseende och tager ynglingar mellan sjutton och tjugotvå år med storm". Andra försvar skickades in flera gånger, så det verkar ha funnits en del förespråkare för homosexuellas rättigheter i Göteborg under 1920-talet.

Dagens bild kommer från Göteborgs universitetsbiblioteks mikrofilmer - i QRAB:s hyllor finns bara årgångarna 1924-1931 av den ruskiga blaskan. Vill du bli av med några andra nummer tar vi gärna emot.

16

Amatörfilm

Det finns många sätt att bevara historien: det går att spara saker som varit viktiga, skriva om vad som hänt, ta bilder som visar hur det såg ut. Men ett av de roligaste sätten är nog att spela in - det är något speciellt med att kunna se hur människor har rört sig och höra vad de sagt. Så i dagens lucka ber vi om amatörfilmer - allt från gamla videoinspelningar av frigörelsedemonstrationer till mobildokumentation från avvisningsprotester kan vara intressant.

Eller, som luckbilden knyter an till, inspelade teaterföreställningar. 2009 satte den queerfeministiska teatergruppen LulfRondell upp föreställningen Könsutredningen : en offentlig terapisession för traumatiserade superhjältar. Pjäsen, med en motorsågsviftande kukkaperska och en stormig duett mellan feministikonerna och antagonisterna Ebba Witt-Brattström och Tiina Rosenberg, spelades bara två gånger - en gång på Uppsala pride och en gång på kulturhuset Underjorden i Göteborg. Att någon spelade in showen vet vi, men inte vem eller var filmen kan finnas nu.

Är det du som har bevarat denna kulturskatt? Eller har du andra filmklipp som du vill att eftervärlden ska få se? I så fall väntar QRAB med öppna armar på att få ta emot! Och så kan vi dessutom tipsa om Swedish Archive for Queer Moving Images, som också arbetar med att bevara och sprida queera rörliga bilder - se mer på www.saqmi.se.

17

Män, som blivit kvinnor

Vad har en journalist från Tranås med transhistoria att göra? En hel del! En av de utförligaste skildringarna av vardagslivet för några av de första transpersoner som genomgick könsbekräftande medicinska behandlingar publicerades nämligen i Tranås Tidning 28 oktober 1933.

När Ragnar Ahlstedt under sensommaren 1933 som Berlinkorrespondent skickade artiklar hem till Tranås handlade det mer om turisttips än den politiska situationen i det nyligen nazifierade Tyskland. Men han kom också i kontakt med Charlotte Charlaque och Toni Ebel, som tidigare bott och arbetat på Magnus Hirschfelds Sexualvetenskapliga institut (se lucka 3), men nu efter att institutet plundrats av nazisterna delade en liten lägenhet. Ragnars träff med Charlotte - även kallad Lola - och Toni resulterade i en lång artikel med rubriken "Män, som blivit kvinnor : två intressanta fall av könsväxling på operativ väg".

Men det är inte så mycket operationerna som står i fokus i texten, snarare ger den en rik bild av deras och deras queera vänners liv och tankar, från uppväxten till det då hårdnande samhällsklimatet omkring dem. Inte mycket annat är känt om Lolas och Tonis liv, så Ragnars skildring fyller en viktig lucka i den tidiga transhistorien.

Förutom i Tranås Tidning ska artikeln ha publicerats i flera andra tidningar, och trycktes dessutom upp som ett litet häfte. Bilden här är tagen från det exemplar av häftet som bevarats på Kungliga biblioteket i Stockholm. Skulle du hitta ett annat exemplar blir vi i QRAB otroligt tacksamma om du vill skänka det till oss!

18

Nina

Det är populärt - men riskabelt - att utnämna något till "det första" av det ena eller andra. Förr eller senare brukar det i regel dyka upp något som kastar kronologin över ända och blir det nya "första". Idag är det alltså med viss försiktighet vi efterlyser "Danmarks första lesbiska roman".

Om vi bortser från att begrepp som "Danmark", "lesbisk" och "roman" har historiskt föränderliga betydelser är det ändå med visst fog som Otto M. Møllers bok Nina : en psykologisk skildring från 1883 brukar tilldelas den aktuella äran. Romanen skildrar hur en matematiker, Otto Jünger, flyttar till Heidelberg och råkar på en ung kvinna, Nina von Hohenfels, som vid första anblick beskrivs som "på en gång originell och problematisk". Typiskt lesbisk alltså...

Nina blev inte någon större litterär succé, och efter att författaren dog 1898 föll hans verk i glömska, Och Nina är numera en antikvarisk raritet. En tysk översättning - Wer kann dafür? : eine sexual-psychologische Schilderung - gjordes 1901, men även den hamnade i böckernas bakvatten och finns nu bara bevarad på ett bibliotek i hela Tyskland. Är det någon som kan berika QRAB:s samlingar med detta pionjärverk?

19

Uppsatser

När RFSL i Stockholm bytte lokaler för ett år sedan fick QRAB ta över en hel del böcker från deras bibliotek, som de inte längre hade plats för. Med i donationen kom också hundratals uppsatser, som är minst lika intressanta som böckerna.

Uppsatser kan vara läsvärda av flera anledningar: ibland kanske de handlar om något ämne en vill veta mer om men de kan också ses som spännande tidsdokument. Även om inte alla haft självklart tillträde till utbildning är det ändå fler personer, med varierande bakgrunder och erfarenheter, som skrivit uppsatser jämfört med de som skrivit böcker. Sådana texter kan därför ge oss en större mångfald av röster och perspektiv än de som kommer till tals i den litteratur och vetenskap som getts högre status.

Uppsatserna från RFSL spänner tidsmässigt över perioden 1960-2010 och utbildningsmässigt från gymnasieessäer till masteruppsatser, med ämnen som "Gaykonstgallerier på internet" och "Studier av den organiserade homosexuella subkulturen i Borås". Men samlingen är alldeles säkert långt ifrån komplett. Har du skrivit någon uppsats med lhbtqia-tema? Låt den göra sällskap med uppsatserna på bilden här!

20

Gunnar Nycander

dag blir det två luckor i en - eller åtminstone två små häften i en lucka. Författaren till de båda är Gunnar Nycander (1900-1964), läkare, förbundssekreterare i RFSU och en av dem som argumenterade för en avkriminalisering av homosexualitet i Sverige under 1930- och 1940-talen.

Att Gunnar ville avskaffa strafflagen för homosexuella handlingar betyder inte att han tyckte särskilt bra om homosexuella, vilket kan anas av det första häftets något avskräckande titel: Homosexualitetens samhällsfarliga yttringar : vilka är de och vilka åtgärder bör samhället vidtaga? (publicerad i Svenska läkartidningen 1942:10 och som separat särtryck). Gunnars teori var att homosexualitet berodde på en psykisk utvecklingshämning, men att det är missriktat att kriminalisera personerna som "drabbats". Istället ville han bekämpa den stela sexualmoral som han menade gav upphov till de homosexuella neuroserna.

Det andra häftet heter kort och gott Homosexualitet och består av ett föredrag Gunnar höll i radio 1951. Texten publicerades i Radiotjänsts tidning Hörde ni? (1951:4), och blev också tryckt som ett eget litet häfte. Exakt vad han sade där vet jag inte, men finns det någon som har häftet, eller Hörde ni?-numret, och vill donera till QRAB vore det spännande att få läsa!

21

Ameur

De tidigaste svenska publikationerna som riktade sig specifikt till en queer publik var i regel antingen medlemsblad, t.ex. RFSL:s Följeslagaren som började ges ut 1955, eller så var de pornografiska, oftast ägnade för en manlig homosexuell köpekrets. Medan de organisationsanknutna skrifterna överlag har sparats ganska bra är det färre som tänkt på erotikens långsiktiga bevarande.

Till exempel känner vi bara till ett enda överlevande exemplar av tidskriften Ameur. Den gavs ut av Lenn Production, ett göteborgsföretag som också drev en porrbutik i Olskroken. På bilden här syns omslaget till det första (och enda) numret, som kom ut våren 1970. Som märks av stämpeln finns just det här exemplaret i RFSL:s förbundsarkiv i Stockholm - och bortsett från några annonser i den samtida pressen är det det enda spår tidningen verkar ha lämnat i historien. Om det inte är någon av er alla som känner till ytterligare ett exemplar någonstans? Pax för det i så fall!

22

Lilith - kulturmagasin för kvinnor

Mytiska väsen är inte QRAB:s direkta expertområde, men det är ändå något med vintersolståndet och fullmånen som får oss att tänka på Lilith. Ja, den lesbiskfeministiska tidningen från 1970-talet alltså.

I vissa judiska traditioner var Lilith den första kvinnan, skapad samtidigt som - och jämbördig med - Adam. När sedan Adam krävde hennes underordning vägrade hon, lämnade honom och kom att förknippas med farlig kvinnlighet och nattligt mörker. Det är inte förvånande att figuren har lockat både feminister och ockultister (och feministockultister!) som i henne funnit ett upproriskt föredöme. När så ett gäng kulturintresserade lesbiska 1975 funderade på ett namn till sin tidning bestämde de sig så för just Lilith.

Tidningen kom ut med ett enda nummer (men ett dubbelnummer), sedan satte ekonomiska svårigheter stopp för fortsatt utgivning. Vill du läsa Lilith kan du ta dig till universitetsbiblioteket i Göteborg, där exemplaret på bilden finns, Kungliga biblioteket i Stockholm eller universitetsbiblioteket i Lund. Men vore det inte fint att också kunna besöka QRAB och få en air av lesbisk mytologi? Donationer uppmuntras!

23

Flygblad

Vi har tidigare efterlyst banderoller och plakat (luckorna 4 och 10), och idag knyter vi ihop demonstrationstemat med att välkomna alla slags flygblad till QRAB:s samlingar.

I demonstrationssammanhang brukar flygblad ofta innehålla förslag på slagord att ropa eller korta sammanfattningar av de frågor och krav som ställs. Men flygblad kan också vara reklam för klubbar, arrangemang - eller demonstrationer. Oavsett vad så brukar de ha en kort livslängd: om de inte direkt hamnar i en papperskorg kanske de läggs i en ficka eller väska där de snabbt blir skrynkliga och nötta. Överlever de kan de vara värdefulla dokument för att få en bred bild av rörelsers historia. Vad ville de åstadkomma? Hur formulerades politiska problem? Vilka estetiska uttryck användes?

Så nästa gång du får (eller gör) ett queert flygblad, se till att ta hand om det, skriv datum på det och kom till QRAB för att lämna det till framtida aktivister att inspireras av!

24

Jul bland vänner

Klassiska jultraditioner fokuserar ofta på normativa familjerelationer, något som inte alltid fungerar problemfritt för queers - eller ens för de normativa familjerna själva. Om en alls är intresserad av att fira jul kan det vara mer lockande att göra det bland vänner, vilket leder oss till den sista av QRAB:s #queerhistoriska_luckor.

Tidskriften Vennen gavs ut i Köpenhamn 1949-1970 och fungerade, framförallt under de tidiga åren, som de nordiska homoorganisationernas gemensamma forum. Framåt 1960-talet blev inriktningen mer kommersiellt lättsinnig och lättklädd. Under åren 1962-1967 gjordes också speciella julnummer, kallade Jul blandt Venner. De innehöll lite längre noveller och stämningsfull poesi utmed modellbilderna. Exemplaret på dagens bild, från julen 1965, har letat sig ända bort till Texas A&M University. I våra egna samlingar finns numren från de två sista åren - så om du vill du ge QRAB en julklapp önskar vi oss Jul blandt venner från 1962-1965!