QRAB - Julkalender

Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek

Speech balloon containing an English flag

Slumpad titel

Bokframsida

Visa fler böcker.

Julkalender

11

QRAB:s #queerhistoriska_luckor

En julkalender/önskelista med sådant som inte (än) finns i QRAB:s samlingar.

Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek har nu funnits i ett år - och våra samlingar växer hela tiden. Den queera historien är oändlig, och det mesta kommer aldrig att hamna i våra hyllor. Men några luckor skulle vi bli glada om vi kunde täppa till.

Sällsynta böcker, bortglömda broschyrer, hemmagjorda plakat, stencilerade tidskrifter eller gamla skivor - allt kan få ett hem hos QRAB och du får gärna hjälpa till!

Varje dag fram till jul presenterar vi här något som vi saknar och gärna tar emot. Kanske har du någon av luckorna hemma hos dig? Eller så kan du hålla utkik på loppisar och fråga dina queerkompisar. Och de bästa gåvorna är ju ofta de en inte visste att en önskade sig, så andra bidrag till QRAB:s samlingar är också mycket välkomna!

Kontakta arkiv@qrab.org om du vill lämna in något.

1

ACT UP-plakat och t-shirt

Vår första lucka uppmärksammar Världsaidsdagen och ACT UP Stockholms första (och enda) aktion.

AIDS Coalition to Unleash Power - ACT UP - startade i New York 1987 för att genom direkt aktion kämpa för personer med aids. Lokalavdelningar dök snabbt upp på andra ställen, främst i USA, men även i London, Paris, Dortmund - och Stockholm.

På bilden syns aktivister utanför Aids-delegationens kontor i Stockholm under en aktion 1 oktober 1991. Mer om aktionen går att läsa i ett par artiklar från tiden på www.qx.se.

Nu undrar vi om någon har kvar de plakat och t-shirts som användes under aktionen?

2

Lila perspektiv

"Vad är det för likhet mellan Greta Garbo och Lila Perspektiv? Båda har svårt att komma ut." Så skämtades det i ett nummer av den lesbiskfeministiska tidskriften Lila Perspektiv, som kom ut - oregelbundet - med tre nummer 1981-1984.

Fylld av allt från artiklar om hur en händig kvinna lagar en toalett till tecknade serier om lesbiskt liv var den ett viktigt forum för den svenska lesbiska rörelsen. På bilden syns omslaget till det allra första numret, bevarat på Göteborgs Universitetsbibliotek.

Har du något nummer hemma som du kan tänka dig att dela med dig av?

3

Det tredie køn

Magnus Hirschfeld (1868-1935) var en av de stora pionjärerna inom kampen för queera rättigheter - även om han använde delvis andra termer.

1910 "uppfann" han ordet transvestit, som ju hängt kvar i språkmedvetandet. Färre är det nog idag som talar om urningar, sexuella mellanformer eller psykosexuell hermafroditism. Och nämner någon idag ett tredje kön handlar det oftast om juridik kring ickebinära personer. På Magnus tid användes begreppet det tredje könet både om kvinnosakskvinnor, transpersoner och homosexuella i en salig röra.

I QRAB:s samlingar finns många av Magnus tyska originalverk, men vi saknar den här danska översättningen från 1928 - Det tredie køn. Som tur är finns den digitaliserad på www.transvide.dk, men vill du donera ett fysiskt exemplar tackar vi inte nej!

4

Banderoller

Det är en svår konst att göra en bra banderoll - färg, material, budskap, aerodynamik, allt måste fungera. Men vad blir det av banderollen när demonstrationen är över?

I dagens lucka har vi ett kollage av queera banderoller, från de stockholmska frigörelseveckornas "Kamp mot fascism, rasism, sexuellt förtryck" (troligtvis 1982), och "Homosexuell frigörelse - även i Vätterbygden" (1983) till de göteborgska "Flata - once you try it you can't deny it!" (troligtvis 2005) och "Queerkids - kön är ljug" (troligtvis 2005).

Kanske ligger de nu i påsar i garderober någonstans. Skulle det inte vara roligare om de - och andra banderoller - fanns med i QRAB:s samlingar?

5

Finns det en framkomlig väg?

Läkaren Ada Nilsson (1872-1964) levde sitt långa liv i den svenska kvinnorörelsens mitt, inte minst genom sitt engagemang i Kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad.

Att hon dessutom kallades "gosse-tös" under sin studenttid, hade flera lesbiska kärleksrelationer och var både författaren Selma Lagerlöfs och sovjetambassadören Alexandra Kollontays gynekolog gör henne inte mindre intressant.

Dagens queerhistoriska lucka fyller vi med en efterlysning av en liten broschyr: Finns det en framkomlig väg? : reflexioner med anledning av den homosexuella prostitutionen. Texten skrev Ada under den uppblommande moralpaniken i samband med Kejneaffären och den gavs ut som en bilaga till Fogelstadförbundets tidning i mars 1951.

Vill någon donera ett exemplar till QRAB blir vi mycket glada!

6

Lotus : en berättelse om kärlek

Idag kan de som vill fira Finlands självständighetsdag och QRAB efterlyser vad som kallats den första finska lesbiska romanen: Nalle Valtialas bok Lotus : en berättelse om kärlek från 1973.

Boken, som gavs ut på svenska, skildrar två kvinnor som med sin lilla son hyr ett hus i ett inskränkt villaområde. Nalle hade redan tidigare visat sig som en socialt engagerad författare - 1969 skrev han till exempel en ”miljövårdskabaré”.

De svenska recensenterna verkar dock ha förväntat sig något annat av en lesbisk roman - i Aftonbladet menade man att boken i och för sig behandlade viktiga frågor, men ”som bidrag till svensk erotisk litteratur är den inte något att rekommendera”.

Har du boken? Vill du i så fall skänka den till QRAB:s bibliotek?

7

Feminform

Torsdagen den 17:e november 1966 träffades tio personer på restaurang Fjädern i Stockholm för att bilda föreningen FPE-NE (Full Personality Expression - Northern Europe). Föreningen ville samla transvestiter i de nordiska länderna, efter mönster från USA där en av grundarna träffat Virginia Prince som startade en motsvarande organisation 1961.

FPE-NE:s medlemstidning Feminform gavs ut i 166 nummer från 1966 till 2002. Här på bilden syns jubileumsnumret 100 från september 1985, bevarat på Göteborgs universitetbibliotek.

Medlemstidningar kan ofta ge en spännande bild av både enskilda personer, bredare rörelser och det allmänna samhällsklimatet. Därför skulle vi bli väldigt glada om någon har en Feminform-svit - eller bara enstaka nummer - att lämna till QRAB. Särskilt intressanta är numren 1-94, som inte verkar finnas på något bibliotek i världen.

8

Några ord om homosexualitet...

Om det var någon i Göteborg som under 1900-talets första år kände sig lite för homosexuell kunde den boka ett besök hos läkaren Emanuel af Geijerstam. På hans mottagning erbjöds hypnotisk behandling för (eller rättare sagt mot) "abnorm sexualkänsla".

Dagens queerhistoriska lucka i QRAB:s hyllor hittar vi där häftet Några ord om homosexualitet från psykoanalytisk synpunkt skulle ha stått. Texten baseras på ett föredrag Emanuel höll för Göteborgs läkaresällskap 10 november 1915, och publicerades i Allmänna svenska läkaretidningen för att sedan också tryckas upp som ett separat litet häfte.

Texten finns digitaliserad (runeberg.org), men det är något speciellt att också kunna bläddra i gammalt papper. Så hittar du häftet hemma i bokhyllan eller på någon loppis får du gärna skänka det till QRAB!

9

En kvinnas älskarinna

När den queera litteraturhistorien skrivs brukar inte sällan redan berömda författarskap lyftas fram: Oscar Wilde, Gertrude Stein, Marcel Proust, Sapfo... Men det har funnits en rik undervegetation också, inte minst inom den mindre väl ansedda litteraturen. Efter andra världskriget var en av Sveriges flitigaste författare av homosnusk Nils Hallbeck.

I QRAB:s hyllor finns redan några av hans titlar: Trånga jeans, Het hud, Lust och längtan, Älska och dö, Grabb på glid... Men hans försök till lesbisk erotik fattas oss. Boken heter En kvinnas älskarinna och om den vet vi inte så mycket mer än det som står i Svenskt författarlexikon på bilden här.

Har du läst boken får du gärna berätta om den är bra - och vill du lämna den vidare, lämna till QRAB.

10

Banderoller

Om banderoller, som vi såg i lucka 4, kan vara komplicerade saker är plakat lite enklare - allt som behövs är en bit kartong och en penna. Men hamnar de i wellpappåtervinningen sedan?

I kollaget i dagens lucka syns ett gäng plakat från den allra första svenska demonstrationen för homosexuellas rättigheter, som hölls i Örebro 15 maj 1971. Då var parollerna bland annat "Homosex är mänskligt", "Gay power" och "Alla har lika värde". På ett plakat från Göteborg 2016 står det "Hjälper pridepolisen till att deportera hbtq-flyktingar?", och samma år kunde en se "Black trans lives matter" i Stockholms prideparad.

Har du kvar något plakat du demonstrerat med? Om du inte tror att det kommer att behövas igen tar QRAB gärna emot det för framtida förvaring!

11

Charlie

Birgitta Stenberg kallade boken i dagens lucka "den svenska motsvarigheten till Ensamhetens brunn", Radclyffe Halls butchklassiker från 1928. Den svenska boken, skriven av Margareta Suber, heter kort och gott Charlie, liksom dess lesbiska huvudkaraktär.

När Charlie gavs ut 1932 väckte den inte riktigt samma skandal som Radclyffes bok gjort i England några år tidigare. Romanen fick positiva recensioner och sålde bra. Att exemplaret på bilden här, som finns på Göteborgs universitetsbibliotek, ändå har en stämpel från Justitiedepartementet antyder i och för sig att myndigheterna kan ha varit lite skeptiska, men någon censur blev det aldrig tal om.

I QRAB:s samlingar finns Normal förlags återutgivna version från 2005, men originalupplagan är sällsynt - kanske lästes exemplaren sönder av ivriga queers... Dyker den upp någonstans får du gärna ha QRAB i åtanke!